Från frukt till krydda

Vare sig du är kock eller som mig en glad amatör/hemmakock så är råvaran det viktigaste för mig.
Jag vill känna krispiga grönsaker med mina fingrar, se färgerna blomstra tillsammans och till slut på sätta tänderna i något fantastiskt, så…..

Visste du detta om chili?

Habanero, tabasco, chipotle…
Aldrig förr har väl chilikryddor varit så populära som nu? Här får du spännande fakta och historik kring den älskade chilifrukten – och såklart ett gäng recept från våra kockar!
Chilifrukten är en pepparväxt och tillhör familjen potatisväxter, precis som tomat, aubergine och potatis.
Chilin har sitt ursprung i Central- och Sydamerika och har använts i matlagningen i hundratals år men även i medicinskt syfte i tusentals år.

Kort historia

Christopher Columbus tog med sig den heta frukten till Spanien år 1494 tillsammans med läkaren Diego Álavrez Chanca.
Den heta, exotiska kryddan blev snabbt populär och odlades främst i spanska trädgårdar och portugisiska kloster. Munkarna experimenterade med chilin och upptäckte att den var en utmärkt ersättning för den dyra svartpepparn. Läkaren Diego i sin tur skrev om de medicinska effekterna, chilin användes främst mot förkylningar, allergier, artros och inflammationer samt hemorrojder.

Chilifrukten kom troligen till Sverige i och med tabascosåsens intåg i mitten av 1900-talet.

Chili som krydda

Chilin har skapat en stor kommers på marknaden och finns idag att köpa i otaliga varianter, vissa mer påhittiga än andra. Vanligast är ändå färska, torkade, som krydda eller inlagda.
I Sverige används chili främst i grytor, röror, marinader och såser. Det finns många, många olika sorters chili och idag är det en stor trend att odla egna sorter – chilisällskap och grupper finns runt om i hela Sverige, alla med samma heta passion för chili.
Den färska chilifrukten förvaras bäst i kylskåpet runt 10 grader, då håller den sig runt 1-2 veckor.  Torkad chili, liksom chilipulver håller i flera månader om du förvarar den under tättslutande lock på en sval, mörk plats.

Smaken och styrkan

Röda chilifrukter är mogna och har en fylligare och starkare smak än de gröna. Generellt brukar man också säga att de mindre chilifrukterna har starkare smak än de stora. I fruktens fröfäste och mellanväggar sitter ämnet capsaicin, det som ger frukten dess hetta. Chilifruktens hetta mäts i scoville. Milda chilisorter ligger runt 1000 scoville, heta sorter runt 300 000 och… ja och de allra hetaste sorterna kan du se i listan här ovan!

Psssst…. ätit superhet chili? Släck törsten med mjölk, yoghurt eller dämpa hettan med vitt bröd. Vatten löser inte upp capsaicinet i munnen.

Full av nyttigheter

Chilifrukten innehåller massor av nyttigheter. Chili innehåller till exempel tre gånger så mycket C-vitamin som apelsin. Men även kalium, magnesium, järn, A- och B-vitamin samt en hel del betakaroten (som hjälper huden skydda sig mot solen).

Hälsoeffekter * 

Chili är en spännande frukt och forskning utförs hela tiden runt om i världen kring chilins hälsoeffekter. Chili har ju använts som läkemedel i flera tusen år så det är inte något nytt påfund att frukten bär på hälsofrämjande egenskaper.
Ämnet capsaicin sägs ha anti-cancerframkallande ämnen. En relativt ny forskning på Nottingham University av Dr Timothy Bates visade sig att capsaicin angriper vissa cancerceller utan att påverka de friska cellerna runt om.
Några fler av hälsoeffekterna som påstås är att chilins capsaicin ökar förbränningen med upp till 20%, minskar kolestorolnivåerna, hjälper diabetiker, ökar blodflödet (vilket hjälper mot smärta där smärtsignaler blockeras), har antibakteriella effekter samt innehåller antioxidanta ämnen som skyddar kroppen från skadliga effekter av fria radikaler (som bl a av stress).

Nästan för bra för bra för att vara sant, eller hur? Men med eller utan chilins magiska egenskaper – så ger den onekligen extra krydda till matlagningen!

Våran vision av Chili

Chiliproduktionen går till på följande sätt, vi sår vår frön som vi införskaffat oss under resor om i världen, Mauritius, Cap verde, Spanien, Indien och även från Åland och Sverige.
Vi har valt att plock bort alla e-produkter och salt för att få fram den ända smaken av det som står på våra produkter.
Vi har lagt frön som en blandning lika av varje och gjort så under en längre tid och fått fram en bland sort som inte smakar alls som någon av de original frukterna och sedan ut gått från dessa frön som är specifika för FredChillś blandning.

Original 

Till detta adderade vi vitlök då vi fick ner den där explosiva hettan som kan upplevas som hemsk, utan vi ville få fram en den där hettan som man får ett välmående av och som lyfter smaken av råvaran som tex nötkött eller även rotfrukterna  .

Fänkål

Efter en stund matlagande så kom vi på tanken att addera fänkål då vi bor i ett ö-landskap med mycket fisk så skulle detta passa och man känner fänkålen till en början sedan kommer de lite härlig hetta och avslutas och rundas av med fänkålen igen och funkar toppen till en grillad lax eller torskrygg.

Lime

Och varför inte sätta lite syrlig hetta till salladerna som man lagar så vi utgick från vår orginalblandning med chili o rostad vitlök och adderade hel torkad lime där vi fick fram en frisk syrlig hetta som landar mjukt på en tex. fräsch caesarsallad eller potatissallad av nypotatis.

*Källor: Sciencedirect, US National library of medicine, American Journal of Clinical Nutrition, University of Nottingham, Medical news today

 

Andra inlägg

Ny hållbar märkning!

Ny hållbar märkning!

Vi har fått en märkning via Dellback som står för: Hantverksmässig tillverkning Lokal produktion Inga onödiga tillsatser Tydligt ursprung och innehåll https://b2b.dellback.se/producenter/fredchill

White Guide!

White Guide!

Helt fantastiskt! Vi levererar nu till Restauranger och Kafféer som är med i White Guide!

Håll dig uppdaterad

Registrera dig på vårt nyhetsbrev så missar du ingenting i fortsättningen. Få dessutom fina erbjudanden!

[newsletter_form type=”minimal” button_color=”#890000″]