FredChill™ś Timjan & Rosmarin Lammytterfilé med potatis och pinjenötskaka och vitlöks-persiljecrème toppas med färska kantareller.

4 Pers

Tid: över 60 min

Ingredienser

4 portioner

1 msk olivolja

4 msk smör eller margarin

600 g lammytterfilé eller oxfilé eller fläskfilé

FredChill™ Timjan & Rosmarin

salt och peppar

Potatis och pinjenötskaka

1 1/2 dl pinjenötter

900 g potatis

1 kruka basilika

2 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk olivolja

1 msk smör eller margarin

Vitlöks- och persiljecrème

2 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

1 msk olivolja

3 tsk dijonsenap

1/2 dl vitt vin

3 dl crème fraiche

3 msk hackad persilja

150 g haricots verts (bönor)

200 g körsbärstomater

salt och peppar

Garnering 

200g färska Kantareller 

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.

Potatis och pinjenötskaka: Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn i en bunke. Plocka och skär basilikan grovt (spara gärna några fina blad till garnering) och blanda ner den tillsammans med pinjenötterna i potatisen. Krydda med salt och svartpeppar, blanda ordentligt.

Hetta upp en teflonpanna med olivoljan och matfettet. Krama vätskan ur potatisen och forma en kaka i stekpannan. Låt pannan stå på plattan i några minuter så att potatiskakan får en fin färg, sätt därefter in pannan i ugnen ca 10 minuter. Vänd potatiskakan med hjälp av ett stort fat eller lock. Sätt in pannan i ugnen ytterligare ca 10 minuter.

Stjälp upp potatiskakan på ett ugnssäkert fat.

Sänk värmen till 150°C. Bryn köttet i olivoljan, krydda med FredChill™ Timjan & Rosmarin (varsamt)  salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58°C. (fläskfilé 72°C.)

Vitlöks- och persiljecrème: Skala och hacka vitlök och schalottenlök, fräs löken i olivoljan. Rör ner dijonsenap, låt senapen fräsa med i en halv minut, tillsätt vitt vin och låt det koka ihop något. Tillsätt crème fraiche och koka sakta ca 5 minuter, smaksätt med salt och peppar. Rör ner persiljan strax innan servering.

Koka haricots verts i saltat vatten tills de är mjuka. Skölj tomaterna. Stek körsbärstomater kantarellerna i resten av matfettet, smaksätt med salt och peppar, tillsätt haricots verts och tomater strax innan servering.

Värm potatiskakan och skiva köttet, servera med vitlökscrème och grönsaker.

Tips

Potatiskakan går att göra på eftermiddagen samma dag för att värma.

Smakligt middag !

Andra inlägg

Fira våren med Åland Grönskar

Fira våren med Åland Grönskar

välkommen på Åland Grönskar 28-29 maj 2022! Kom och fira en grönskande helg i maj med både sparris och äppelblom. På Åland Grönskar möts gammal och ung, stadsbo och bonde för att njuta av vårfest på landet. En härlig fest med massor av mysiga Utflyktsmål och roliga...

VEGO !

VEGO !

Med smak för chili ! Härligt Mattias Kristiansson även känd som tv-kock, stort tack för att du valde att skriva  om oss och tack för ditt fina utlåtande! Läs tidningen här http://www.vegomagasinet.se/las-vego

Perfekt i en pannacotta !

Perfekt i en pannacotta !

Xperhotelsandtable skulle vilja tipsa om dessa två produkter. Det ena är en utsökt chili och rostad vitlök, lagrad italiensk jungfruolja. Den andra är produkt innehåller Chili, bipollen och kardemumma Olja är mycket välbalanserade och passar perfekt som smaksättare i...

Håll dig uppdaterad

Registrera dig på vårt nyhetsbrev så missar du ingenting i fortsättningen. Få dessutom fina erbjudanden!