Behaglig hetta från Åland

Måste chili alltid innebära svettningar och en mun som står i lågor? Inte om du frågar FredChill! Våra unika chiliblandningar är noggrant framtagna för att sätta smaken i centrum. Här får du istället en behaglig hetta som är fri från salt, E-ämnen och tillsatser. Bakom varumärket FredChill finns Fredrik – en matälskande värmlänning som hittat hem på Åland. Den lilla ön har ca 30 000 invånare, men intresset för bra råvaror och mathantverk är stort. Att etablera sig just här var därför naturligt. Fredriks känsla för smaker kommer från hans långa erfarenhet som kock, medan kärleken till chili är en del av hans indiska arv.

Stort hantverk bakom unika chiliblandningar

Fredrik laborerade länge innan han kom fram till den ultimata chilisorten. Det finns otaligt många där alla har unika smaker och mängd Scoville, måttenheten för upplevd hetta. Det hela slutade med att han helt enkelt tog fram en egen chili genom att korsa olika sorter. Den odlar han nu i sitt växthus hemma på Åland. Hela processen från frö till färdig produkt görs helt för hand. Efter skörden torkas chilin för att sedan mixas till ett pulver som blandas med rostad vitlök – en kombination som ytterligare mildrar chilins explosiva styrka. Resultatet är en chiliblandning med mjuk hetta som passar perfekt som bordskrydda bredvid salt- och pepparkaret.

Mer än bara chili

Utöver FredChill Original finns ett gäng andra smaker där chili och rostad vitlök alltid är grunden: Timjan & Rosmarin, Lime och Fänkål. Det finns dock ett undantag i form av FredChill Dessert – en mix av chili, kardemumma och bipollen. Att våra produkter till och med kan användas i efterrätter säger alltså en hel del om hur mild chili faktiskt kan vara! Med åren har chiliblandningarna fått vara med och skapa fler produkter i FredChills sortiment. Vad sägs som tunnbrödschips smaksatta med FredChill Original och Timjan & Rosmarin, eller heta snackskorvar där chilismaken verkligen får ta plats?

Men FredChill erbjuder inte bara chiliprodukter, utan är även stolt officiell återförsäljare av Zoegas och Nestlé Professional på Åland och i Finland. Du som driver exempelvis café, hotell eller restaurang kan alltså via oss servera ett riktigt bra kaffe till dina gäster!

Fredchill tipsar

Odla in egen chili

– Mitt trick är när jag odlar hemma är att
trä plastpåsar över krukorna så det blir
som ett växthus.
– Vattna noga, och tillför naturlig växtnäring – jag brukar använda kompost.
– Jag brukar odla från frö.
– Då kan man inte skylla på någon, det
är bara ens egna gröna fingrar. Det går också att spjälka frön. Du vattnar fröna, skär ett snitt i kärnan och sätter ihop dem i ett kors som två spelkort. Då kan du testa kombinera två olika sorter och kanske få fram chilifrukter som är randiga. Våra är grön- och svartrandiga.

Fördelar med vår
saltfria chiliblandning

Chili i sin naturliga form, noggrant frammställd för våra exklusiva blandningarm har dokumenterats för sina gynnsamma egenskaper för matsmältningen. Dess främjande av en snabbare ämnesomsättning positionerar den som en hälsofrämjande kryddblandning. Denna unika kombination höjer inte bara smakprofilen, utan är också konstruerad utan tillsatser av salt för att undvika onödig vätskebindning.

Kryddblandning leverar i en burk på 60 ml.

Är du nyfiken på att ha vår chili på hyllan eller på menyn?

Ta kontakt med oss så hjälper vi dig vidare!